Rendszerüzenet

 

ESZTÁR FEJLŐDÉSÉÉRT ALAPÍTVÁNY

Az Esztár Fejlődéséért Alapítvány 15 éve alakult. Az alapítvány főbb célja és tevékenysége:

Közösség és településfejlesztés, turisztikai célú fejlesztések, ösztönzése, elősegítése.

További céljaink:

  • a településen élő emberek információval való ellátása mind a közélet, mind pedig a gazdasági élet területén.
  • a felnőttek fiatalok és gyerekek számára tanfolyamok, ismeretterjesztő előadások, fórumok szervezése lebonyolítása
  • szociális, tudományos, környezetvédelmi, munkavédelmi, nevelési, oktatási, sport, gyermek és ifjúságvédelmi, népművészeti, hagyományőrző tevékenységek támogatása.
  • továbbképzések, tapasztalatszerző tanulmányutak, települések közötti kapcsolatteremtő tevékenységek támogatása
  • ifjúság és gyermekek részére szervezett kulturális programok, sport, gyermek és ifjúságvédelmi táborok, előadások és képzések valamint egyéb szabadidős rendezvények lebonyolítása.

 

Esztár Fejlődéséért Alapítvány megalakulása óta részt vesz a település közösségi életének formálásában, rendezvényeket, programokat szervez és bonyolít le, segíti települések közötti kapcsolatteremtést, a meglévő kapcsolatok ápolásában is részt vesz különféle programok szervezése által. Az önkormányzattal 2011-ben kötött megállapodás értelmében valamennyi települési rendezvény szervezését és bonyolítását az alapítvány végzi.

Az alapítvány a község életének szerves részévé nőtte ki magát. Az elmúlt pár évben számos projektet valósított meg: községi Játszóteret, Piacot, Tájház-közösségi teret és az Esztár Ízek Házát működteti. A helyi Művelődési Házban Teleházat működtet, ahol a szolgáltatásokból származó jövedelem az alapítvány bevételeit növeli.

A községben évente megrendező, immár hagyománynak számító rendezvények szervezéséhez hozzájárul. Ezek megvalósítása önerőből, vagy pályázati forrásból történik. 

Szervezetünk önálló rendezvényei:

        Tor-Mámor-Esztár                                                                         

         Lecsófesztivál

         Hagyományőrző Szüreti nap

         Márton napi Libalakoma

 

Az alapítvány közreműködésével létrejövő községi rendezvény:

        Kultúra napja

        Farsangi bál

        NŐ-nap

        Március 15.

        Húsvéti játszóház

        Locsoló bál

        Pogácsa Fesztivál

        Költészet napja

        Majális – Sportnap

        Szentivánéji vigasság

        Új kenyér ünnepe

        Elszármazottak találkozója

        Fogathajtó verseny

        Bihari Ízek napja

        Adventi gyertyagyújtás

        Mikulás bál

        Falukarácsony 

Alapítványunknak munkaviszonyban álló alkalmazottja nincs, tevékenységét jelenleg 30-40 aktív önkéntessel végzi.

Rendezvényeink lebonyolítását 200 fő regisztrált önkéntes segíti.

 Az alapítvány több helyi civil szervezettel is kapcsolatban áll, amelyekkel kölcsönösen segítségen és támogatáson alapul:

Balkus Vince Alapítvány, Blondy FC Esztár Sport Egyesület, Esztári Horgász Egyesület, Esztári Bűnmegelőzési Egyesület- Polgárőrség, József Attila Művelődési Ház és Klubkönyvtár , Fekete Borbála Általános Iskola Irinyi Károly Általános Iskolája és Művészeti Iskolája, Esztár Község Önkormányzata, Családsegítő szolgálat illetve helyi csoportok. 

Kultúra napja

Az hogy ezt a könyvet  nemzeti himnuszunk születésének ünnepén mutathattuk be külön öröm volt számunkra. A programot Szécsi Tamás polgármester beszéde nyitotta meg, a beszéd végén megköszönte a könyv szerzőjének és a gyűjtőmunkát végző falukutató csoport tagjainak a munkájukat. Ebben az évben is adtunk át díjakat a közélet és a kultúra területén kiemelkedő munkát végzőknek. Két díjat adott át polgármester úr, az egyik díjat Czár Lajos kapta, aki a település 800 éves jubileumában nagyon aktívan részt vett, az utóbbi időben két kiadvánnyal is gazdagította a települést, több köztéri díszt is készített, túrákat vezetett a község környékének megismertetésére és számtalan dologgal segítette a közösségi életet településünkön. Másik díjazottunk Szécsi Attila, aki szintén sokat tett a település jubileumi évének méltó megünneplésben, több rendezvényen tartott beszédet, készített fel gyerekeket és vezette a pódium beszélgetéseinket, mindig nagyon igényes, felkészült volt a programokon, ami nélkül nem lehettek volna ilyen különlegesek ez a rendezvények. A díjjak átadása után az általános iskola művész tanárait láthattuk a színpadon.

 

Tor-Mámor-Esztár

 

Új helyszínnel és új rendezvénnyel gazdagodott az esztári programok sora. A nemrég elkészült Esztár-Ízek Házában "Disznótoros összeRÖFFenés" zajlott a hétvégén.

A rendezvény keretein belül került átadásra az elkészült Ízek Háza. A rendezvényen disznótoros ételek készítésének versenye is zajlott öt csapat részvételével, amihez a jó hangulatról élőzenével gondoskodott Mezei Imre és zenekara. A szoros versenyben végül a Baráti kör csapata bizonyult a legjobbnak. A verseny mellett a látogatók a legfinomabb disznótoros ételeket kóstolhatták meg, valamint megismerkedhettek a település kézműves termékeivel is. A szombati rendezvényre ideköltözött az Ablak a Múltra kiállításunk is, valamint a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Az egész napos rendezvény méltó nyitánya volt a mostanra elkészülő Ízek Házának, ahová továbbra is várjuk a hagyományos gasztronómia iránt érdeklődőket rendezvényeinken.

 

NŐ-nap

Március 8. a Nők Napja. Legyen ez a nap valóban ünnepe a Nőnek, s szóljon ez az ünnep csak neki. Halmozzuk el szeretettel, figyelemmel, gondoskodással, hiszen megérdemli. Ez az évi egy alkalom ad lehetőséget a hála és a köszönet kifejezésére. Olyan módon tegyük emlékezetessé számára, hogy mint egy érzelmi akkumulátor, a lehető leghosszabb ideig kitartson. Vasárnap este az esztári férfiak igyekezetek feltölteni ezt a bizonyos akkumulátor. A szép számmal megjelent hölgyeket elsőként Nagy Gyula a művelődési ház vezetője köszöntötte, majd Szőllősi Tibor versét hallgathatta meg a közönség. Őket követte a Gyerekszáj című mű vetítése, ahol ovisok és kisiskolások mondtak véleményt a nőnapról és az élet dolgairól, őket Id. Cseh Lajos és Horváth Sándor nótázása és Tóth Gyula citerajátéka követte, majd Takács Roland operett slágereket adott elő. A bűvös 14-es színjátszócsoport „Nem jól van ez így asszonyok" című darabjukat mutatták be. Ezen a rendezvényen lépett színpadra először az esztári Nótás Kedvű Férfiak együttese. A műsort az esztári „szinkronúszó" csoport zárta, vidám pillanatokat okozva a közönség tagjainak. Az est végén a férfiak virággal köszöntötték a hölgyeket.

 

Március 15.

A szabadságharc hőseire emlékeztünk                                                                                                                                                                                     

Községi megemlékezést tartottunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc
emlékére.

A szombat esti ünnepség a főtéren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött, majd közösen énekeltük el a Himnuszt. Ezt követően Szécsi Tamás ünnepi beszédét hallgathattuk meg, mellyel megerősítette bennünk a nemzeti összetartozás érzését. A program a fáklyás felvonulással folytatódott, mely a Kastély iskolánál ért véget, ahol az Általános Iskola 6. osztályának ünnepi műsora volt látható, őket a vésztői Kankalin citerazenekar követte. A műsor zárásaként Nagy József hallhatta a közönség.

 

 

Húsvéti Játszóház

Idén a gyerekek nagy örömére megrendezésre került a „húsvéti játszóház”. A program helyszíne az esős nap miatt a művelődési ház nagyterme adott helyet.  Az iskolások mellett, az ovisok is ellátogattak. A gyerekek sorversenyen vehettek részt. A megállókon a nagyobb gyerekek voltak segítségünkre. Az eredményhirdetés után, a gyereknek kis meglepetés készült. Kicsik és nagyon egyaránt nagy lelkesedéssel fogadták a „Nyuszi futó versenyt”.

 

 

 

Költészet napja- szavaló verseny

2015 április 10-én valósult meg az immár hagyománnyá vált költészet napi rendezvényünk. Idén is szavalóversennyel tisztelegtünk a magyar líra előtt. Célunk e nemes tradíció ápolása mellett a versek megszerettetése a gyerekekkel, ezáltal a figyelem ráirányítása a magyar nyelv szépségére. Sok gyerek jelentkezett önként a versmondásra szólító felhívásra. Az alsós gyerekek életkoruknak megfelelő versekkel készültek az eseményre, a rímes, ritmusos szövegek bájos történeteket tártak elénk. A felsős tanulók mélyebb tartalmú, komolyabb költeményekkel készültek. József Attilától is hallhattunk szép verseket.

 

 

 

Pogácsa Fesztivál

  1. Pogácsafesztivál Esztárban

Idén 2015.03.13-án, is megrendezésre került a II.Esztári Pogácsafesztivál.

Tavaly sikeres rendezvényt tudhatunk magunk után, így az idén nagy lelkesedéssel vágtunk bele újra a fesztivál megrendezésébe, melyen nyolc település vett részt: Berettyóújfalu, Komádi, Hosszúpályi, Derecske, Mikepércs, Sáránd, Pocsaj, Hencida, és a házigazda Esztár.
Minden csoport finom pogácsát és pálinkát hozott magával, tavalyi jó hangulatot megőrizve szerettük volna, ha a csapatok még kellemesebben éreznék magukat, így a zsűrizés feladatába is bevontuk őket ellentétben az előző évvel szemben.

Idén a csoportok saját maguk közül választottak ki zsűri tagot, akik értékelték a pogácsát és a pálinkát. Az első három helyezett értékes ajándékcsomagot kapott, de minden csapat minden tagja ajándékkal térhetett haza. A rendezvény Szécsi Tamás polgármester úr köszöntő beszéde nyitotta meg melyet a csoportok színes, változatos műsora követte: humor, ének, tánc, színjátszás, népdalcsokor. A műsorok végén finom ebéd következett, majd zenés, táncos mulatság vette kezdetét.
Reméljük az idén is kellemes értékes ismeretségekkel, emlékekkel tértek haza vendégeink és jövőre újra találkozunk

 

 

  1. április 22. a Föld napja

Ezen a napon szervezett bakancsos túrát- községünk közeli és távoli múltját jól ismerő- Czár Lajos.

A túra 800 éves múltunkhoz kapcsolódó emlékhelyek és földrajzi pontok mentén folyt. A sok fiatal résztvevő olyan ismeretekhez is hozzájutott, melyeket iskolai tankönyveik nem tartalmaznak. A befejezés az ízek házánál történt egy udvaron elfogyasztott ebéddel. Bízunk abban hogy ez a túra megteremtett egy hagyománnyá érlelődő rendezvényt.

 

 

                                                                                                   

Esztári Majális- Sport nap

2015 május 1.

Mint minden évben, így idén is megrendezésre került községünkben a Majális. A programok reggel 10 órai kezdéssel indultunk. Célunk volt egy olyan programtervet összeállítani, ahol minden korosztályt érinteni tudunk. A kicsiknek ugráló vár, trambulin,ügyességi sorverseny, akadálypálya, a nagyobbaknak májusfa mászás, fociverseny és még nagyobbaknak paintball. Sok érdeklődő látogatott el a szomszédos településekről is. A napot a főzőverseny eredményhirdetése zárta.

 

 

Esztárból elszármazottak találkozója

Immáron harmadszor került megrendezésre, melyre több mint 100 meghívottunk érkezett.

Az újratalálkozás máris örömtelivé tette a hangulatot, melyet a jó gazda figyelmes vendéglátása a disznótoros reggelivel csak fokozott.

Kíváncsian nézték végig az Esztár című fotókiállításunkat. A községünk múltját feltáró kutatási munkához több elszármazottunk járult hozzá fényképes és írott dokumentumokkal. Nagy érdeklődéssel tekintettek az Ízek Háza -ban berendezett és múltbéli dolgainkat bemutató kiállításunkra.

Az együtt elfogyasztott ebédet követően és hangulatos beszélgetések zajlottak elszármazottaink és falubeliek között. Akik ismerték egymást azok között azért, és akik még nem ismerték egymást azok most jó alkalmat találtak a kapcsolatfelvételre

Újkenyér ünnepe

Az új kenyér ünnepe valójában gazdag mezőgazdasági hagyománykört idéz fel. Az aratóünnep az egész magyar nyelvterületen ismeretes, látványos közösségi jellegű szokás volt, amely a középkorig nyúlik vissza. Ezen alkalmak gazdag hagyományát a nép ajkán megmaradt népdalaink, hangszeres zenéink is megőrizték. Településünkön a néphagyományok mellett egy helyi szinten sokkal hangsúlyosabb esemény ad egyéni színt ennek az ünnepi alkalomnak: a 2014-es évben Esztár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete helyi rendeletet alkotott 3 díj odaítéléséről:

  • „Esztár község díszpolgára”
  • „Esztár községért”emlékérem
  • „Svélecz György” díj

A díjak átadása Szécsi Tamás polgármester úr ünnepi beszédét követően, ünnepélyes keretek között fog megtörténni.
Ezt követően az Esztári Rezeda népdalkör előadásában hallhatunk énekeket. Ha augusztus 20-a ünnepi hangulatát nem is adja vissza, a nyári nagy melegben elvégzett munka fölött érzett örömöt és hálát biztosan megidézik a dallamok.

 

 

Bihari Ízek napja

Séfek csatája elnevezéssel a tavalyi évben indítottunk útjára egy újabb hagyományt a gasztronómiai események sorában. E program során hivatásos és amatőr szakácsok mérhetik össze tudásukat kemencés, vagy szabadtűzön készült ételek elkészítésében. A résztvevők figyelemmel kísérhetik az egyes ételek sütését, főzését – melyeket majd végül meg is kóstolhatnak – közben kötetlen beszélgetésre is lehetőség adódik. Az eseményt népművészeti műsorok (népzene, néptánc) sora tarkítja. Táncház és büfé várja az érdeklődőket.

 

 

Szüreti felvonulás és mulatság

Településünkön több éves múltra tekint vissza a hagyományos szüreti felvonulás. Mint minden évben idén is megrendezésre került a falu nagyobb utcáit érintő szüreti felvonulás, őszi terményekből készített szüreti életképpel, a forgalmasabb falurészeken néptánc bemutatókkal.

Az indulás a Tájháztól lovas szekerekkel történt. Önkénteseink már a sütésben is kivették a részüket. A kemencében sült kenyérlángos körbekínálása közben megtekinthették a résztvevők az esztári hímző szakkör munkáit, valamint az esztári férfikórus előadásában népdalokat hallgathattak. Végállomás a Művelődési Ház volt, ahol a nap szüreti mulatságként folytatódik. A program további részeként helyi és vendégfellépők műsora várja a vendégeket. A színpadi előadásokat élőzenés bál követte, ahol a zenészek hajnalig tartóan húzzták a talpalávalót.

Büfét és tombolát is biztosít az Esztár Fejlődéséért Alapítvány a rendezvény alkalmából.

A helyszínen bórkóstolásra is lehetőség nyílt.

 

 

 

Márton napi libafesztivál

Jellegzetes Márton napi hagyományok felelevenítése, illetve megismertetése a résztvevőkkel. Hogyan kapcsolódik Márton a libához? Híven a Márton napi szokásokhoz libasütést terveztünk be. Egy főzőverseny során a liba elkészítésének számos módjával ismerkedhetnek meg a programon résztvevők. Profi és amatőr szakácsok készítenek libapecsenyét és libamájat. Jelenleg a rendezvény tervezett helyszíne az „Ízek-Háza”. Nevezési díj ellenében vehetnek részt a sütni-főzni vágyók a főzőversenyen. Bor- és sajtkóstolás teszi izgalmasabbá a rendezvény gasztronómiai jellegét.

Kézműves foglalkozásokon és mozgásos tevékenységeken keresztül sajátíthatnak el újabb ismereteket mind a gyerekek, mind szüleik és akár még nagyszüleik is. Ennek keretében libás játékok készítésére és játszására gondoltunk, közösen, valamennyi érintett generáció részvételével.  Sztárvendég fellépésével zárjuk a programot. 

 

  

Adventi gyertya gyújtás

Az advent szóról sokaknak a várakozás jut az eszükbe, a karácsonyt megelőző felkészülést, az ünnepre történő várakozást jelenti számukra.  Ilyenkor szívünket is díszbe öltöztetjük. Közösségünk a karácsonyt megelőző négy vasárnapot együtt tölti már hosszú évek óta.

Színes programmal készültek az iskolás gyerekek. Majd a művészeti iskola pedagógusai varázsoltak ünnepi hangulatot. Vendégeinket kemencében sült kaláccsal kínáltunk, melyet falunk szépkorú önkéntesei lázasan készítettek. A kalács mellé pedig forró teát, és forralt bort kínáltunk. 

Idén először az adventi gyertyánkat a „ Betlehemi  Láng-gal”gyújtottuk meg, melyet Nyíracsád juttatott el kis falunkba! Aki hozott egy mécsest magával mécsest és lehetőséget adtunk arra, hogy a láng darabkáját eljuttathassa otthonába is!

 

 


MIKULÁS

Idén is járt nálunk a MIKULÁS. A gyerekek a délelőtti játékos vetélkedő után személyesen találkozhattak a Mikulással, ahol a leveleiket felolvashatták, verseiket elszavalhatták, és közösen énekelhettek A manók és a Mikulás szerepében a helyi ifjúság aktív tagjai bújtak. E mellett a díszletkészítésben,  illetve a vetélkedő lebonyolításában is segítettek önkénteseink.

 

 

Karácsonyi vásár

Helyi készítésű kézműves termékek, adventi koszorúk és gyertyák kerültek árusításra a piactéren étel- és ital különlegességek – melyek illatukkal és aromájukkal testet-lelket felmelengették a hideg decemberi időben- csábították a vevőket a standokhoz. Az árusításban önkénteseink segít kezdtek.

 

Falukarácsony.

A programokat az esztári óvodások és iskolások műsora nyitotta, majd a helyi színjátszósok előadása követte. Az este folyamán felléptek Szécsi Bence a Huncutkák, a rezeda népdalkör és a karácsonyi táncosok csoportja valamint homokrajzott készített Balogh Rafael, Ünnepi beszédet mondott Szécsi Tamás polgármester és Kollár Norbertné református lelkész. Ezt követően a negyedik gyertyát Esztár legidősebb házaspárja Iván József és Iván Józsefné gyújtott meg.

A műsor után az ifjúság számára karácsonyi bulit rendeztünk. A pultban önkénteseink álltak.

Kiemelt rendezvényünk a LECSÓFESZTIVÁL, amelyet immáron 4. alkalommal rendeztünk meg. Ez volt a 2015-ös évben az alapítvány egyik nagy eredménye mely turisztikai szempontból a település turisztikai vonzerejének tartópillére.