Rendszerüzenet

A projektünk legfőbb célja: a célcsoportunk társadalmi szerepvállalásának elősegítése alkotói munka által.

Az építő tevékenység, építő hatással van az épülő közösségre. A projekt címében szereplő „AlkoTér” szó is ezt fejezi ki. Egy új közösséget hozunk létre, melynek tagjai önkéntes munkával járulnak hozzá a projekt megvalósulásához. Ennek egyik eszköze a projekt teljes ideje alatt végigvonuló alkotói csoport (ATP- SMARTTEAM) megalakítása, akik tevékenységük során a közösség számára hoznak létre funkcióval ellátott alkotásokat. A csoportban 50 főt kívánunk bevonni, akik a projekt ideje alatt havi rendszerességgel, a nyári hónapokban (Június, Július, Augusztus) pedig 2 alkalommal, alkalmanként minimum hat órában, a szakmai megvalósító irányításával, funkcióval ellátott utcabútorokat, térelemeket, installációkat, alkotásokat hoznak létre. A projekt megvalósítása révén közösségi értékeke mentén születnek alkotások, aktív mozgásos szabadidős tevékenységgel, új ismeretek, tapasztalatok megszerzése és átadása mellet. Az általunk nyújtott projekt keret illeszkedik a célcsoport és a közösségi igényekhez is.

Az ATP-SMARTTEAM feladata lesz a témák kiválasztása melyek a hagyományőrzésből, a vidéki értékekből, a civilségből fakadnak. Ezekhez a témákhoz építenek funkcionális tárgyakat, berendezéseket, utcai bútorokat valamint installációkat. Az alkotásokhoz fát, fémet munkálnak meg és textilt használnak fel. Az elkészült műveket a község közösségi terein (Erdődy kúria, Ízek Háza, Tájház, Főtér, Játszótér) és a projektnek a bemutató terén az AlkoTér-en mutatják be, mely így mindenki számára elérhetővé válik.

Az alkotó csoport tagjai a szakmai megvalósító vezetésével, havi rendszerességgel SMARTTIME elnevezésű workshopok-at tartanak, melynek helyszíne az alapítvány székhelye, illetve a produktum aktuális helye. Az alkotások készítése mellett önkéntes szakemberek tartanak felkészítő tréninget a csoport tagjainak, valamint az első foglalkozások idején baleset- és munkavédelmi oktatáson vesznek részt a tagok.

A projekt szükséges alapanyagokat, és eszközöket a pályázati forrásból kívánjuk megvásárolni.A projekt másik fontos helyszíne az AlkoTér. 3000 m2-en a település turisztikailag frekventált részén (egy rendezvényház és egy horgásztó között) helyezkedik el.Az alkotó csapat a területen parkszerű elrendezésben szabadidő eltöltésére alkalmas módon helyezi el véglegesen a projekt időszaka alatt, elkészült műveket. Így a közösség a projekt végére egy valódi közösségi teret hoz létre.
A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: EFOP-1.3.5-16-2016-00763
A TÁMOGATOTT NEVE: Esztár Fejlődéséért Alapítvány
A PROJEKT CÍM:„AlkoTÉR projekt- Esztár közösségépítés alatt”
TÁMOGATÁSI ÖSSZEG: 24.970.000 Ft
A PROJEKT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2020.06.29.